Pohditko kuinka valita toimivat värit esitelmääsi, yrityksesi ilmeeseen tai vaikkapa kotisivuillesi? Tässä ja muutamassa tulevassa blogipostauksessa havainnollistan erilaisia tapoja valita värikokonaisuuksia. Ensimmäisessä osiossa seikkailemme analogisten värien maailmassa. Hurjan kuuloinen sana, mutta kaikessa yksinkertaisuudessaan sillä tarkoitetaan värejä, jotka sijaitsevat väriympyrällä vierekkäin. Esimerkkinä analogisista väreistä toimivat vaikkapa sininen ja violetti.

Analogisilla väreillä saadaan aikaan yhteneväisyyttä ja sitä kannattaa suunnittelussa hyödyntää. Jos sinulla on mielessäsi jokin tietty väri jota haluaisit käyttää työssäsi, mutta et löydä sille ”kavereita”, on analogisten värien käyttö hyvä ja toimiva kikka. Voit käyttää apuna esimerkiksi ilmaista työkalua Adobe Coloria, joka ehdottaa asettamallesi värille analogisia värikavereita. Alla olevassa kuvassa on oma esimerkkini analogisesta väripaletista, jonka olen tehnyt käyttämällä Adobe Coloria. Keskellä oleva ”C” väri, on väri, jolle olen etsinyt toimivia värikavereita analogisista väreistä. A, B, D ja E ovat Adobe Colorin ehdottamat värit.Kuten huomaat kuvasta, ne sijaitsevat väriympyrässä vierekkäin.

Voit valita väripalettiisi kaksi tai useammankin analogisen värin. Mielestäni analoginen väripaletti toimii ennen kaikkea silloin, kun tavoittelet työhösi yhteneväistä kokonaisuutta. Analogiset värit ovat keskenään samankaltaisia ja siksi ”harmonisia”. Kokeile rohkeasti hyödyntää niitä eri tavoin työssäsi. Voit esimerkiksi valita yhden värin esitelmäsi pääotsikoihin ja toisen alaotsikoihin tai valita kuviesi värimaailman analogisuuden pohjalta. 🙂

Lisää värien käytöstä on tulossa seuraavassa blogipostauksessa, jossa käsittelen monokromaattista väripalettia ja sen hyödyntämistä suunnittelussa. Käythän nappaamassa toimivat vinkit mukaasi!