Tässä blogipostauksessa jatkamme seikkailua värien parissa. Jos pohdit, kuinka valita toimiva ja kaunis väripaletti, olet navigoinut oikeaan paikkaan. Edellisessä kirjoituksessani käsittelin analogisia värejä (lähiväriharmoniaa) ja analogisuuden hyödyntämistä suunnittelussa. Tällä kertaa aiheenani on monokromaattinen väriharmonia. Monokromaattinen väriharmonia saadaan aikaan käyttämällä saman värin eri sävyjä. Käytännössä voit siis valita yhden värin (esimerkiksi vihreän) ja käyttää työssäsi vain vihreän eri sävyjä. Olen havainnollistanut asiaa alla olevan väriympyrän avulla.

Apuna monokromaattisen väripaletin luomisessa voit käyttää esimerkiksi ilmaista Adobe Color ohjelmaa. Olen luonut kuvassa näkyvän väripaletin laittamalla oman perusvärini kohtaan C ja valitsemalla ohjelman värivalinnaksi monokromaattiset värit. A, B, D ja E ovat Adobe Colorin ehdottamat monokromaattiset värikaverit omalle värilleni. Kuten näet kuvasta, tapahtuu värivalinta saman värin eri sävyissä.

Monokromaattinen väriharmonia tuo esille yksityiskohtia työstä, koska värimaailma pysyy hillittynä. Se onkin erinomainen tehokeino luoda vahvaa tunnelmaa kuviin ja toisaalta saada katsoja havaitsemaan haluttu kohde kuvasta. Värin symbolisia merkityksiä kannattaa monokromaattisen väripaletin yhteydessä kuitenkin miettiä huolella, koska ”pelataan” samalla värillä ja sen eri sävyillä. Väri huomataan, vaikka vaikutelma ei olekaan ehkä yhtä ”räväkkä” kuin monivärisissä töissä. (Värien symboliikasta on myöhemmin tulossa oma blogipostaussarja)

Esimerkkejä monokromaattisista töistä löydät alta. Voit pohtia millainen tunnelma niistä nousee ja kuinka tunnelma mielestäsi eroaa monivärisistä töistä. Seuraavassa Asiaa väreistä blogipostauksessa käsittelen vastavärien käyttöä toimivan ja kauniin väripaletin kokoamisessa. Kannattaa siis pysyä kuulolla!

Valokuvassa olen käyttänyt sinisen eri sävyjä satumaisen ja viileän tunnelman aikaansaamiseksi. Samalla olen tullut hyödyntäneeksi myös monokromaattisen väripaletin mahdollisuuksia.

Tässä kuvitustyössä olen hyödyntänyt monokromaattista väripalettia, yhtenä visuaalisena keinona, satumaisen tunnelman luomiseksi. Tarkoituksenani on ollut saada huomio kohdistumaan tarinan päähenkilöön, vaikka hän jää työssä muutoin taka-alalle.