Asiaa väreistä blogipostaussarjan kolmannessa ja viimeisessä osassa käsittelen vastaväriharmoniaa. Vastaväriharmonia muodostuu, kun suunnittelussa käytetään värejä, jotka ovat väriympyrällä toisiaan vastapäätä. Vastaväripareja ovat siis punainen ja vihreä, sininen ja oranssi sekä violetti ja keltainen. Olen havainnollistanut asiaa väriympyrän avulla.

Vastaväriharmonia muodostaa yleensä miellyttävän kokonaisuuden, ja esimerkkejä sen käytöstä löytyy taiteen parista runsaasti. Vastaväripareja on suositeltavaa käyttää siten, että toista väriä on työssä suhteessa enemmän kuin toista ts. se on dominoivampi väri. Apuna vastaväriparin löytämisessä omalle värillesi, voit käyttää esimerkiksi ilmaista Adobe Color ohjelmaa. Vastaväriparit löydät asettamalla ohjelman värisäädöksi kohdan ”Täydennys”. Olen havainnollistanut asiaa alla olevan kuvan avulla. C väri (keskellä) on väri, jolle olen hakenut vastavärejä. A, B, D ja E ovat Adobe Colorin ehdottamat väriparit. Kuten voit kuvasta nähdä, sijaitsevat värit väriympyrällä vastapäätä toisiaan.

Lopuksi olen havainnollistanut vastavärien käyttöä muutaman valokuvan avulla.

Asiaa väreistä- blogipostaussarja päättyy tähän osioon, mutta väreistä on myöhemmin tulossa blogissani vielä lisää juttua mm. värien symboliikasta. Seuraavassa blogipostaussarjassa käsittelen visuaalisia ammatteja. Blogipostaukset tulevat podcast muodossa ”Puhetta Visuaalisuudesta”-teemalla. Kannattaa siis seurailla mitä tapahtuu ja pysyä kuulolla!

Jätä kommentti